Adresa:

Takovska 5. Beograd

Bulevar Oslobođenja 267. Beograd

Tel:

+381 69 737 500

UKLANJANJE MLADEŽA – RADIOTALASIMA od 35 do 50 €

UKLANJANJE MLADEŽA sa RADIOTALASIMA (Radiotalasnom hirurgijom) je najnaprednija metoda današnjice koja u mnogim svojstvima prevazilazi KLASIČNO HIRURŠKO i LASERSKO uklanjanje mladeža i ostalih promena na koži, a po komforu za pacijenta, brzini i lakom zarastanju bez ožiljka – trenutno nema premca!

Da li bi trebalo da uklonite mladeže sa nekog dela tela?

Dugo vremena bilo je ustaljeno mišljenje da mladeže – ne treba dirati. To nije tačno! 

Svi zdravi mladeži mogu se odstraniti bez ikakvog rizika po zdravlje. Čak je preporučljivo njihovo što hitnije uklanjanje uz dermoskopiju i patohistološki (PH) pregled ako – pokazuju bilo kakve upadljive promene veličine, boje, teksture, pojačan svrab, lako krvarenje ili se nalaze na mestu gde su izloženi čestom povređivanju.

Uklanjanje mladeža, bradavica, dermofibroma, keratoza, xantelazmi i drugih kožnih promena radiotalasima je najnaprednija metoda današnjice, kojom se bezbedno, bezbolno, bezkrvno, brzo i bez ožiljaka uklanjaju različite kožne promene – sa kože lica i tela. Traje od 60 do 180 sekundi po mladežu, dermofibromu i manjoj keratozi, odnosno 10-ak sekundi po visećoj bradavici (bradavice na rukama i stopalima zahtevaju poseban radiotalasni i postoperativni tretman). Radiotalasnom hirurgijom uklanjaju se pored navedenih i promene na koži i sluzokožama kao što su – kondilomi, ateromi, fibromi, hemangiomi, seboroične keratoze, dermalne ciste, prošireni kapilari i venule sl., a rade se i kompleksnije hirurške procedure i zahvati iz domena plastične i opšte hirurgije, maksilofacijalne i oralne hirurgije, otorinolaringologije i ginekologije!

Mladeži (nevus pigmentosus) su kožne promene, najčešće nakupine pigmentnih ćelija. Mogu se javiti već na rođenju ili se pojavljuju u prvim godinama života kao pločaste formacije svetlo do tamno kestenjaste boje na koži lica, trupa i ekstremiteta, ne retko i na kosmatom delu glave. S vremenom postaju blago uzdignuti sa somotastom površinom ili su u vidu peteljkastih izraštaja verukozne površine, kada se najčešće govori o intradermalnom nevusu.

Mladež

Mladeži nastaju celog života, tako da su retke osoba koje posle tridesete godine nemaju u proseku između 10 i 40 mladeža.

Mladež 1

Ustaljeno je mišljenje da mladeže ne treba dirati. To nije tačno! Svi zdravi mladeži mogu se odstraniti, bez ikakvog rizika po zdravlje. Naročito je preporučljivo njihovo što hitnije uklanjanje ako pokazuju bilo kakve upadljive promene veličine, boje, teksture, pojačan svrab, lako krvarenje ili se nalaze na mestu gde su izloženi čestom povređivanju – uz predhodni dijagnostički pregled mladeža tkz. dermoskopiju sa specijalnim aparatom dermoskopom i obavezan patohistološki (PH) pregled – uklonjenog mladeža.

Radiotalasna hirurgija 3

Uklanjanje mladeža radiotalasima, danas najnaprednijom dermatohirurškom metodom u svetu je – bezbedno, bezbolno, brzo i bez vidljivih ožiljaka. Intervencija traje od 60 do 180 sekundi po mladežu.

Bradavice (verruca) su virusne kožne patološke promene izazvane Human Papillomavirus – om (HPV infekcijom). To su ili zaobljena uzdignuća kože – verruca plana juvenilis ili neravna, tvrda, orožala hiperkeratotična kožna uzdignuća – verruca vulgaris koja se, ne retko javljaju u velikom broju i različitog su oblika i boje (od boje kože do mrkocrne). Obično se pojavljuju na rukama, licu, vratu, ali i ispod pazuha, na leđima stomaku i drugim otkrivenim delovima tela. Lako i relativno brzo se šire pogotovo na vratu i rukama – autoinokulacijom i zato ih je potrebno na vreme i temeljno ukloniti. Predstavljaju pre svega estetski problem, osim ako se nalaze na mestima kao što su kapak, usne, genitalni predeo kada mogu izavati  određene poremećaje i postati zdravstveni problem.

Bradavice

Sve bradavice mogu se odstraniti, bez ikakvog rizika po zdravlje. Ponekad je potrebno uraditi i patohistološki (PH) pregled ako postoji sumnja u prirodu i vrstu kožne promene koja izgleda kao bradavica. Radiotalasnom hirurgijom se i veći broj visećih bradavica (verrucae filiformis) može ukloniti za kratko vreme u lokalnoj anesteziji. Velike bradavice na rukama, dlanovima, prstima, tabanima (verrucae plantares) izazvane su sojevima HP virusa (Human Papillomavirusi) koji duboko prodiru u kožu i potkožu, pa je njihovo uklanjanje ponekad znatno teže i komplikovanije nego uklanjanje visećih bradavica i zahteva posebnu pažnju u postoperativnom toku – ali je konačni rezultat najčešće – veoma dobar, jer su bradavice sa tih regija – trajno uklonjena bez upadljivog ožiljka.

Poseban oblik prestavljaju tkz. polne bradavice ili kondilomi  (Condylomata acuminata) koje srećemo na anogenitalnoj sluzokoži i koži kod osoba oba pola i koje se takođe vrlo uspešno i sa niskim procentom recidiva uklanjaju sa – radiotalasima.

Fibrom (fibroma) je benigni tumor vezivnog tkiva koji je relativno čest i karakteriše se izrazito sporim rastom. Javlja se kao pojedinačni ili multipni tumor lokalizovan na koži ili sluokoži. Najčešće nastaje u srednjim i starijim godinama. Predispozicija za njegov nastanak je gojaznost, hormonski disbalans, hronična iritacija i genetski faktori. Neka novija istraživanja su otkrila prisustvo Humanog Papiloma Virusa (HPV)  tipa VI i XI u ovim kožnim promenama. Histološki, fibrom je izgrađen od vretenastih ćelija (zreli fibrociti) i od kolagenih vlakana.

Fibrom

Tvrdi fibromi imaju više kolagenih vlakana, a meki su bogatiji ćelijama. Fibrom može da sadrži krvne i limfne sudove (fibroma teleangiectaticum).Tada mogu da budu skloni krvarenju, ili degeneraciji sluzokože. Moguća je hijalina transformacija, a retko kalcifikacija, ili okoštavanje. Fibromi se u predelu glave najčešće javljaju na koži kapaka, oko nosa i na sluzokoži usana, ali mogu se javiti i na drugim delovima lica i na vratu. Na koži su obično prekriveni epitelom, okruglog ili ovalnog opblika, jasno ograničeni od okoline, često širokom bazom vezani za podlogu. Mogu se javiti i na leđima, ramenima,stomaku, preponama, ispod pazuha gde su jače pigmentisani i tamnije boje od okolne kože zbog čega liče na mladež.
Kako se postavlja dijagnoza fibroma?
Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom j najčešće dovoljna za postavlljan je dijagnoze fibroma.

Meki fibromi (fibroma mole) su benigne izrasline na koži tela koje mogu biti urođene (ređe) i stečene, a porekla su vezivnog tkiva (a ne virusne etiologije). Možemo ih sresti u gotovo svim dobima, s tim što su kod dece znatno ređa pojava. Obično se sreću u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Kao uzrok se navodi hronična iritacija, hormonski disbalans, gojaznost. Za razliku od visećih bradavica, obično se javljaju kao pojedinačne viseće promene dimenzija od 5mm pa do 2 ili 3 cm. Jedna osoba ih može imati više, ali u najvećem broju slučajeva nisu grupisane na jednom mestu, već se nalaze na više mesta na telu. Sreću se obično na leđima, stomaku i butinama, pazuhu i preponama.

Mladež 3

Boja im varira i to upravo predstavlja problem za tačnu dijagnostiku. Meki fibromi su – tamniji od boje kože, kada su lokalizovani na leđima, ramenima i stomaku. U predelu prepona i pazuha su obično modrikasti ili jako pigmentovani (tamno braon). Osim ružnog izgleda meki fibromi mogu izazvati i niz drugih problema. Povređivanje i uvrtanje baze može biti jako bolno, nasilno kidanje peteljke praćeno je obilnim krvarenje, a u pregibima kože mogu izazvat upalu ili se inficirati!

Dermatofibrom (dermatofiborma fibrosa histiocytoma) je čvrst i ograničen intradermalni čvor koji verovatno predstavlja reaktivnu hiperplaziju vezivnog tkiva nastalu usled traume. Medjutim, radi se o vrlo specifičnoj traumi nastaloj obično nakon ujeda insekta, uboda iglom ili češanjem. Obično nam dolaze pacijenti sa tipičnim promenama (često više od jedne) najčešće lokalizovane na donjim ekstremitetima, redje na gornjim što se upravo i dovodi u vezu sa ujedom insekta na donjim ekstremitetima. Kako izgledaju ove promene?

To su često multipli čvorići veličine nekoliko milimetara u prečniku, obično modre boje, iznad ravni kože, nekad pokretni, a nekad fiksirani za kožu. Mogu podsećati i na mladež. Nisu bolni, nema nikakve simptomatologije i retko spontano nestaju. Predstavljaju pre svega estetski problem. Lečenje ovih kožnih promena je iz estetskih razloga i najbolji način za to su upravo Radiotalasna hirurgija.

Seboroična keratoza (seborrheic keratosis) je poznatija pod nazivom sunčana ili staračka (senilna) keratoza, međutim kako se javljaju i kod mlađih osoba ovakav naziv nije odgovarajući. Radi se o papilomatoznim benignim tumorima epidermisa građenih od epitela i strome koji su raspoređeni u pravilnom odnosu. Relativno su česte promene na koži koje se susreću u – srednjoj i starijoj životnoj dobi kod  osoba oba pola obično posle pedesete godine života, mada postoje i juvenilni oblici (kod adolescenata) koji nisu tako retki. Promene su obično multiple, retko pojedinačne, često simetrično raspoređene u seboroičnim predelima lica, grudi i leđa, ali i na koži abdomena i velikih pregiba.
Kako izgledaju ove kožne promene?
Keratoze
U početku su to okrugle i ovalne makule, jasno ograničene, žućkaste i mrke boje i somotaste površine. One se postepeno pretvaraju u uzdignute, papilomatozne tvorevine prečnika i do 2 ili 3 centimetra. Često se fina somotasta površina vremenom kod starijih promena pretvara u – uzdignute bradavičaste tvorevine grubo zrnaste i hrapave površine, često prekrivene masnim keratinskim masama, skramom koja se lako skida. Ove kožne promene od mekših i bledo žućkastih vremenom prelaze u – tvrde mrke do mrko crne promene, veličine od nekoliko milimetra do nekoliko santimetra. Često se na njima vide multipli folikularni hiperkeratotski, sivi ili crni čepovi. Melanin može biti prisutan u svim slojevima epitela, ali ga najčešće ima u bazalnom sloju. Baza im inače nije infiltrovana pa se – lako odvajaju od podloge. Hiperplastične resice koje prodiru u dubinu ove keratotične promene dele keratozu na režnjeve tako da sa prisutnim melaninom često navodi pacijenta da sumnju, da se radi o mladežima.
Maligna transformacija keratoza je izuzetno retka, ali spontanog povlačenja – nema. Često su seboroične keratoze kod žena lokalizovane u predelu – ispod samih dojki, praćene svrabom, crvenilom, sa kasnijom maceracijom i sekundarnom infekcijom – pogotovo u letnjim mesecima kod pojačanog znojenja i kod osoba sa viškom kilograma. S obzirom na njihovo širenje i stalno uvećanje broja, došlo se do zaključka da u njihovom nastanku kao i kod mekih fibroma ulogu verovatno ima – HPV (Humani Papiloma Virus) udružen sa hormonskom uticajem.
Sama dijagnoza se u najvećem broju slučajeva lako postavlja. Kod prelaznih oblika, koji su retki – potrebna je PH verifikacija. Lečenje u cilju uklanjanja se u najvećem broju slučajeva preduzima iz kozmetskih razloga, ali sa pravom, jer su promene odbojnog i neprijatnog izgleda. Dugo je tečni azot bio terapijski izbor lečenja. Međutim, broj tretmana i nemogućnost uklanjanja tvrdih i masivnih keratoza je tečni azot stavio u drugi plan. Kada su u pitanju mehaničke metode korišćen je eletrokauter ili kiretiranje specijalnom oštrom kiretom. Kako baza ovih promena nije infiltrovana, pomenutim metodama se – lako povređivao upravo taj bazalni sloj odakle kreće epitelizacija odnosno ožiljavanje, pa je to i bio razlog zašto su ožiljci nakon pomenutih intervencija bili ružni i upadljivi. Stoga se opet zbog svojih rezultata kao metoda izbora nameće Radiotalasna hirurgija.
Zašto su radiotalasi frekvencije 4MHz najbolje rešenje za uklanjanje keratoza?
Lateralno oštećenje tkiva manje od deset mikrona i specijalni nastavci omogućavaju skidanje promene bez obzira na njenu starost i veličinu bez oštećenja – bazalnog sloja- a to znači bez ožiljka ili sa jedva primetnom reakcijom kože.
Uklanjanje se radi u lokalnoj anesteziji u jednom aktu – lokalizovanom vaporizacijom promene – uz istovremenu brzu epitelizaciju odnosno zarastanje iz netaknutog bazalnog sloja sa odličnim kozmetskim efektom.

Solarna keratoza (keratosis actinica)  zaslužuje posebnu pažnju jer nekad predstavlja – prekancerozno stanje i zahteva odgovoran dijagnostički i terapijski pristup. Dominantan faktor kod nastajanja ovih promena je – često i dugotrajno izlaganje suncu. Nalazi se na fotoeksponiranim mestima – čelo, nos, obrazi, ušne školjke, spoljašnje strane podlaktice i nadlaktice.

Keratoze 2

Vide se kao eritematozne ploče iznad nivoa kože, veličine od nekoliko milimetara do 2 centimetra. Oko pomenutih promena – koža je izmenjena po tipu seboroične keratoze. Uklanjanje je na isti način kao i kod seboroične keratoze (radiotalasna metoda), sa tim što se dobijeni materjal – obavezno pošalje na patohistološku analizu (PH) jer u 20% slučajeva solarna keratoza prelazi u – spinocelularni karcinom. Kozmetski efekat posle radiotalasne intervencije je odličan, a  PH pregled nam daje uvid o kakvoj se promeni tačno radi i o eventualnom prisustvu kancerogenih ćelija.

Ksantelasma (xanthelasma palpebrarum) je žućkasta izraslina, zaravljene površine na koži očnih kapaka. Ksantelasma se često javlja kod osoba sa povišenim vrednostima holesterola i trglicerida u krvi. Radi se o odlaganju holesterolskih kristala u vezivo koji se nakupljaju isključivo lokalno! Mogu se javiti kod osoba svih rasa i oba pola, ali se češće javljaju kod ženske populacije. Promene se najčešće javljaju u srednjim godinama i ½ pacijenta ima povišene vrednosti lipida u krvi. Najčešća lokalizacija promena je na gornjim očnim kapcima (unutrašnji ugao) i na donjim očnim kapcima. Ksantelasme su žućkaste boje i mogu da narastu od 2-30 mm. Površina je glatka i zaravljena, jasno ograničena. Promene ne nestaju spontano već rastu i umnožavaju se.

Ksantelazme

Ksantelasme predstvljaju kozmetski problem, ali i terapijski izazov zbog lokalizacije na kapcima i oko očiju i zbog potencijala širenja i uvećanja do dimenzija koje predstavljaju problem za hirurško rešenje ovog problema. Pre pojave Radiotalasne hirurgije velike ksantelazme su se rešavale hirurškom intervencijom isecanja promene, koja je međutim rizična zbog izrazito tanke kože na kapcima i mogućnosti povrede mišića u tom predelu sa skalpelom, ali i skraćenja kože posle uklanjanja širokih ksantelazme, zbog ćega je ne tako retko nastajao estetski i funkcionalni problem- nemogućnost potpunog zatvaranja kapka ili ožiljni entropion ili ektropion kapka. Zahvaljujući Radiotalasnoj hirurgiji ovaj problem je rešen, pa je uklanjanje ksantelazmi radiotalasima metoda izbora – za rešenje ovog estetskog problema.

Intervencije se rade sa – RADIOTALASNIM APARATOM POSLEDNJE GENERACIJE

Intervencije izvodi – MF HIRURG

Šta je RADIOTALASNA HIRURGIJA?

To je danas najnaprednija metoda kojom se bezbedno, bezbolno, brzo i bez ožiljaka – uklanjaju promene na koži i sluzokožama kao što su mladeži, bradavice, kondilomi, fibromi, hemangiomi, ateromi, solarne i seboroične keratoze, dermalne ciste, prošireni kapilari i venule, idiopatske izrasline, druge tumorske promene i estetski nedostaci kože, ali se rade i složene hirurške operacije i zahvati iz domena Plastične i Mikrohirurgije, Opšte hirurgije i Otorinolaringologije, Maksilofacijalne i Oralne hirurgije, Urologije i Ginekologije.

Radiotalasna hirurgija je izuzetno efikasna metoda gde se – radiotalasima izaziva rezonantno (satreperivo) kretanje molekula ćelijske tečnosti, odnosno njihovo ubrzanje (rotiranje) do te mere da – unutar same ćelije dolazi do povišenja temperature i isparavanja tečnosti eliminacije ćelije – za razliku od termokauterizacije ili LASERA, gde se toplota dovodi spolja i vrši spaljivanje čitave ćelije – što je agresivno i nepreciznije. Radiotalasna hirurgija bazira se na prinicipima fizike – da se energija ne može uništiti već da prelazi iz jednog oblika u drugi, i da se kinetička energija rezonantno ubrzanih molekula tečnosti kvantitativno pretvara u termičku energiju, tj. toplotu takve temperature sa intenzivnim isparavanjem i kolapsom i rzgradnjom ćelije tkiva koje su izložene radiotalasima frekvencije 4MgHz! Kako se ovde ne radi o izolovanom (zatvorenom sistemu) masa sistema (ćelija) smanjiće se u skladu sa količinom gubljenjea energije (kroz stvorenu toplotu) do momenta potpunog nestanka ćelijske mase! Kako toplotna energije ne dovodi spolja, nego nastaje u sistemu (ćeliji tkiva) ožiljna reakcija nakon intervencije je minimalna. Ovom metodom – ako se stručno izvodi – promene na zdravom tkivu oko mladeža, bradavice, fibroma, seboroične keratoze i slično, mere se mikronima (mikron je hiljaditi deo milimetra).

Aparat koji se koristi na našoj poliklinici pripada najnovijoj generaciji radiotalasnih aparata i u mnogim svojstvima prevazilazi LASERSKE aparate slične ili iste namene (preciznost u dubinu, zarastanje bez ožiljka, bezbednost i brzina izvođenja intervencija).

Ponekad je potrebno uraditi i histopatološki (HP) pregled ako postoji sumlja u prirodu i vrstu kožne promene koja izgleda kao bradavica. Intervencija traje nekoliko sekundi po bradavici.

Galerija:

Obratite se stručnjacima Nano Klinike BRANT sa poverenjem.

30 EUR umesto 50 EUR – 40% POPUST u NOVEMBRU 2019.god.

Zakažite konsultacije:
069/ 737 500

060/ 7333 777
dr.brankotrklja@gmail.com

Pogledajte sve ponude