Adresa:

Takovska 5. Beograd

Bulevar Oslobođenja 267. Beograd

Tel:

+381 69 737 500

botox-AAUklanjanje bora na čelu, bora oko očiju i bora na gornjoj usni sa Botulinumtoxinom tip A  (Vistabel,Botox,Dysport)

Sinonimi:

Zatezanje bora na čelu, zatezanje bora oko očiju, zatezanje bora na gornjoj usni

Peglanje bora na čelu, peglanje bora oko očiju, peglanje bora na gornjoj usni

Botulinumtoksin tip A je protein izolovan specijalnim biotehnološkim postupkom iz bakterije Clostridium botulinum. To je biološki preparat koji uklanja bore, zateže kožu i vraća mladalački izgled lica! U našoj zemlji je u ponudi pod zaštićenim nazivima VISTABEL, DYSPORT i BOTOX a to su u svetu najpoznatiji brendovi, registrovani u 75 zemalja, uključujući većinu zemalja Evrope, Rusiju, SAD i Kanadu!

TRETMAN BOTULINUMTOXIN-om je HOLIVUDSKI HIT od 2002. godine kada je registrovan kao LEK ZA BORE u SAD i kada su filmske i muzičke zvezde svetskog glasa, političari, poslovni ljudi i žene dobili najdraži poklon iz oblasti Estetske medicine! Od tada njegova popularnost neprestano raste, pa se broj korisnika ovog efikasnog sredstva za uklanjanje bora (“peglanje bora”, zatezanje bora), pre svega u SAD, Kanadi i zapadnoevropskim zemljama, danas meri – milionima zadovoljnih korisnika i taj se trend ubrzano nastavlja!

Dr. Luis S. Toledo ugledni brazilski Plastični i Estetski hirurg izjavio je za američki magazin TIME: “Sve veći deo prakse Estetskih hirurga danas čine – nehirurške procedure. To je zahtev novog vremena, novih materijala i novih tehnika koje donosi napredak tehnologije. Botox tretman je kratka intervencija, gotovo bezbolna, bez komplikacija ako se stručno uradi. Rezultat jeste privremen, ali je zaista efektan – uostalom sve je u životu privremeno!” Dr Džonatan Kramer jedan od najistaknutijih članova Američke Asocijacije Estetskih hirurga je istim povodom za TIME magazin izneo stručno mišljenje: “Botox nam pruža najbolje rešenje za očne i bore na čelu. Ranije se za saniranje bora to područje moralo operisati komplikovanim hirurškim zahvatom, što je moglo ostaviti ožiljke i neke druge neželjene pojave. A sad sa jednostavnom, neinvazivnom intervencijom rešavamo taj problem”.

TRETMAN BOTULINUMTOXIN-om tip A (Botox, Vistabel, Dysport) delotvorno i bez štetnih posledica zateže i uklanja bore na čelu i oko očiju, čime efikasno zamenjuje klasične komplikovane hirurške operacije (face-lifting gornje i srednje trećine lica).

Nesumljive prednosti ovog tretmana:

 • ne ostavlja ožiljke (nema rezova – samo ubod igle), a po ceni je nekoliko puta povoljniji
 • deluje isključivo lokalno – samo na mestu gde se rastvor ubrizgava i ne širi se van tog područja ako je tretman urađen po svim pravilima
 • smiruje mimiku lica i sprečava produbljivanje i nastanak novih bora kod mladjih korisnika
 • daje brz i efektan rezultat
 • omogućava korekciju asimetrije leve i desne strane gornje trećine lica
 • koriguje liniju obrva prema želji pacijenta

Solucija BOTULINUMTOXINA tip A (Vistabel, Dysport, Botox) je pravi LEK ZA BORE – siguran i delotvoran.

Bore na gornjoj usni obično vetkalno orijentisane, nastaju predominantno kod žena zbog tanjeg derma, a posledica su kontrakcije mišića gornje usne, pre svega m. orbicularis oris-a. Ove bore se veoma uspešno uklanjaju preciznom aplikacijom Botulinumtoxina tip A. Efekat je vremenski nešto kraći nego kod uklanjanja bora u predelu čela zbog višestruke funkcije usana i intenzivne kontrakcije i dinamike mišića u toj regiji, a koja ubrzava metabolisanje botulinumtoxina.

LEPOJKA-11

Najvažnije o BOTULINUMTOXIN TRETMANU:

Prava eksplozija korišćenja BOTULINUMTOXIN TRETMANA za zatezanje i uklanjanje bora počela je 2002. godine kada je američka Uprava za kontrolu hrane i lekova – FDA (Food and Drug Administration) poznata kao jedna o najrigoroznijih u svetu, nakon višegodišnjeg ispitivanja Botulinumtoxina tip A i njegovog dejstva dozvolila njegovu registraciju kao – LEK ZA BORE. Od tada milioni pacijenata svake godine sa zadovoljstvom koriste ovaj treman u 75. država širom sveta, gde je registrovan u kozmetske i medicinske svrhe.

  • BOTULINUMTOXIN tip A deluje tako što inhibira transmisiju ekscitacije iz nervnih ćelija u mišić, drugim rečima – blokira prenos neurotransmitera acetilholina – sa nerva na mišić čime dovodi do potpune relaksacija, gubitka tonusa i nemogućnosti kontrakcije ciljanog mišića. To opuštanje i “relaksacija” mišića izaziva ispravljanje bora na koži iznad mišića – odnosno “zatezanje i uklanjanje bora”! Ovaj efekat ispoljava se samo u uskom području gde je ubrizgan rastvor botulinumtoksina.
  • Svaka bočica Vistabela, Botoxa ili Dysporta sadrži 50, 100, 150 ili 200 i.jedinica neurotoksičnog kompleksa Clostridium botulinum tipa A, humane albumine i natrijum hlorid. BOTULINUMTOXIN dobijen je fermentacijom, dijalizom i serijom kiselih precipitata Hall soja Clostridium botulinum tip A, sve do kompleksa koji se sastoji od neurotoksina i nekoliko dodatnih proteina i kao takav namenjen za intramuskularnu i intradermalnu upotrebu.

BOTULINUMTOXIN TRETMAN je pravi LEK ZA BORE – siguran i delotvoran. Ukoliko ga aplikuje doktor koji je prošao obuku i ima hirurško znanje i iskustvo iz oblasti Estetske hirurgije – to je i veoma bezbedno medicinsko sredstvo, sa retkim nus pojavama koje se javljaju kod manje od 0,01% pacijenata ako se ispoštuju svi postulati pripreme rastvora botulinumtoxina i njegove pravilne primene.

Kako se izvodi TRETMAN za UKLANJANJE BORA:

Iako Botulinumtoxin tretman (popularno nazvan Botox tretman po najpoznatijem brendu) spada u male nehirurške intervencije, veoma je važno da se uradi po određnim pravilima. Naime, uvek se pre početka tretmana i injektiranja rastvora uradi kratka analiza mimike i facijalne ekspresije, da bi se uočilo koji su mišići najodgovorniji za stvarenje bora na čelu i oko očiju. Zatim se obeleže tačke uboda vodeći računa o tome kakav efekat se želi postići, koje mišiće želimo da blokiramo, kakav položaj obrva da dobijemo i koliku pokretljivost, a uzimajući obzir kuda prolaze veći krvni sudovi i grane facijalnog nerva. Važno je obratiti pažnju i na simetriju uboda, da bi se dobila ujednaćena zategnutost obe polovine čela i predela oko očiju. Zatim se pristupi pripremi polja na kome ćemo intervenisati, što podrazumeva davanje anestezije i nakon toga antiseptično ćišćenje polja i aseptične instrumente i potrošni materijal. Zatim se pristupi injektiranju rastvora botulinumtoxina u predhodno obeležena mesta kroz kožu do mišića, gde se aplikuje tačno izmerena količina rastvora. Tretman se završava pedantnim čišćenjem injektirane regije, laganom masažom i sa nekoliko saveta kojih pacijent mora da se pridržava sledećih nekoliko dana. Unutar nekoliko sati nakon tretmana nestaju tragovi intervencije, tako da pacijent može da nastavi sa svojim uobičajenim aktivnostima (osim kada su u pitanju sport i rekreacija, koja se mora izbegavati nekoliko dana).

Uklanjanje bora na gornjoj usni radi se na sličan način, s tim što je količina injektiranog rastvora manja jer previše botulinumtoxina može da dovede do problema sa pomeranjem gornje usne pri govoru, žvakanju i drugim funkcijama koje usne imaju.

Efekat Botulinumtoxin tretmana postaje vidljiv je već u prva 3 – 4 dana, a maksimalan efekat “zatezanja” se dostiže za 7 do 10 dana. Tokom naredne 3 nedelje se mimika tretiranog dela lica potpuno smiruje, mišići se relaksiraju, gube tonus i sposobnost kontrakcije, bore nestaju ili se bitno smanjuju i ceo predeo dobija primetno mlađi, jedriji i zategnut izgled! Ovaj relativno jednostavan tretman podmlađuje izgled pacijenata 10 do 15 godina, čemu i duguje svoju veliku popularnost širom sveta.

Efekat traje od oko 6 do 9 mesece koliko je potrebno da tretirani mišići potpuno vrate tonus i kontraktilnu sposobnost. Nakon toga se tretman može ponoviti – i nema medicinskih ograničenja u broju ponavljanja, naime BOTULINUMTOXIN TRETMAN može se koristiti celog života, jer ni nakon dugotrajnog korišćenja – nema negativnih posledica, što je rezultat svih studija objavljenih u svetu.
Navedimo i to da se Botulinumtoxin tip A u medicini koristi i za lečenje:

   • Blefarospazma i strabizma
   • Migrene
   • Spastičnosti mišića gornjih i donjih ekstremiteta
   • Cervikalne (vratne) distonije
   • Urinarne inkontinecije

BOTULINUMTOXIN TRETMAN u Nano Klinici BRANT rade hirurzi sa velikim znanjem i višegodišnjim iskustvom iz Estetske hirurgije!

SAJT-HIRURG