HIRURŠKO uklanjanje LIPOMA

HIRURŠKO uklanjanje LIPOMA

Lipomi (lat. lipomas) su nakupine masnih ćelija koje su obuhvaćene tankom fibroznom kapsulom i lokalizovane ispod kože. Varijabilne su veličine i posledica su prekomernog rasta masnih ćelija. To su okruglaste, loptaste ili elipsaste podkožne izrasline meke konzistencije koje spadaju u grupu najčešćih benignih, sporo rastućih tumora mekog tkiva.

Lipomi se u svakodnevnom govoru nazivaju “masno tkivo”, ali se u njima osim masnog tkiva mogu naći i krvni sudovi kao i vezivno tkivo koje formira pregrade sa kojima dele masno tkivo na režnjeve. Rastu pojedinačno ili u većem broju na različitim delovima tela (ponekad mogu biti grupisani u vidu grozdova). Lako se prepoznaju, jer su okrugli, mekani, pokretni i prominiraju iznad nivoa kože.

Najčešće se javljaju u sredovečnom dobu (između 40. i 65. godine), retko kod mlađih osoba i dece. Prisutniji su kod muškaraca, nego kod žena.

Uzrok nastanka lipoma nije sa sigurnošću dokazan. Smatra se da genetska predispozicija ima odlučujuću ulogu (porodična multipla lipomatoza). Postoje faktori rizika za pojavu lipoma kao što su: prekomerna gojaznost, povišen holesterol, dijabetes tip 1 ili tip 2. Postoje lipomi čija je pojava direktno povezana sa povredama, odnosno različitim traumama pa se nazivaju -posttraumatski lipomi.

Lipomi se mogu javiti na bilo kom delu tela gde su prisutne i masne ćelije, ali najveću tendenciju javljanja imaju u regiji ramena, vrata, lica, grudi, ruku i butina. U ređim slučajevima mogu se formirati i u unutrašnjim organima ili mišićima.

Ne retko pojavljuje se više od jednog lipoma različite veličine, što može da predstavlja znatan estetski, a ponekad i funkcionalni problem u zavisnosti od veličine i lokalizacije na telu.

Veličina lipoma varira od nekoliko milimetara do više santimetara, blago su pokretni na dodir i uglavnom bezbolni, odnosno asimptomatični.

Nije dokazana veza između pojave lipoma i neke određene profesije ili izlaganja hemikalijama ili zračenju. Neki doktori smatraju da lipomi nastaju češće kod fizički neaktivnih ljudi.

Uklanjaju se iz estetskih razloga ili ako počnu da rastu i postanu veliki ili ako postanu tvrdi, statični i bolni (pritiskaju nerve i krvne sudove). Tada se preporučuje neodložno uklanjanje - in toto uz predhodne dijagnostičke preglede lipoma (MR, UZ, CT). Lipomi u retkim slučajevima mogu da sadrže maligne ćelije.

Podela LIPOMA:

Svi lipomi su dominantno od masnog tkiva, ali postoje podvrste koje mogu da se identifikuju mikroskopskim pregledom. Postoji nekoliko tipova lipoma i neki su karakteristični za različite delove tela:

Površni potkožni lipomi predstavljaju najčešći tip lipoma. Rastu odmah ispod kože, i to većinom na trupu, unutrašnjoj strani butina i podlakticama, pokretni su na dodir i ne izazivaju bol.

Angiolipomi se tipično javljaju na vratu, ramenima i donjim ekstremitetima i - bolni su na dodir. Poznate su dve podvrste ovih lipoma – neinfiltrirajući (zadržavaju se tik ispod kože) i infiltrirajući (prodiru u mišićno tkivo). Sastavljeni su od masnog tkiva i mnoštva krvnih sudova. Pojavljuju se i u grozdovima.

Fibrolipomi u svom sastavu, osim masnog tkiva sadrže i veću količinu vlaknastog fibroznog tkiva. Karakteristični su za vrat, ramena, gornji deo leđa, ruke, pazuh i butine. Mogu se naći i u sluzokoži usta kao i u tkivu dojki.

Neuralni fibrolipomi su tumori vezivnog i masnog tkiva, lokalizovani u blizini nerava, zbog čega vrše kompresiju na njih. U određenim slučajevima, može se javiti veliki broj ovih lipoma i takvo stanje se naziva - neurofibromatoza.

Hibernomi su ispunjeni masnim tkivom smeđe boje i retko prodiru u intramuskularno tkivo.

Mijelolipomi su retki benigni tumori, ispunjeni zrelim masnim tkivom i mijeloidnim (krvnim) ćelijama. Obično se javljaju u regiji nadbubrežne žlezde, ali se mogu razviti i u mišićnom tkivu lica, jetri i drugim organima. Ovo je najređa vrsta lipoma.

Pleomorfni lipomi su sastavljeni iz većeg broja masnih ćelija različitog oblika i veličine, a tipično se razvijaju na vratu i leđima muškaraca starije dobi.

Hrskavičavi lipomi su čvrste izrasline žućkaste boje, koje dublje prodiru u tkivo i obično se pojavljuju na nogama žena.

Intradermalni lipomi sadrže vretenaste ćelije i takođe se češće javljaju kod osoba ženskog pola. Njihova rasprostranjenost je široka i podjednako zahvataju glavu, lice, vrat, trup i ekstremitete.

Lipom vretenastih ćelija (masno tkivo sa ćelijama koje pod mikroskopom izgledaju kao šipke) pojavljuju se na leđima, vratu i ramenima.

Atipični lipom čini masno tkivo iz dubljih slojeva tela sa velikim brojem lipocita, ali i ćelija vezivnog tkiva.

Maligna alteracija (zloćudni oblik) lipoma je - liposarkom. Retko su lokalizovani na glavi i trupu, češći su na preponama. Kao i druga maligna oboljenja, obično dugo ostaju asimptomatski i daju udaljene metastaze (jetra i pluća).

Lipomi suspektni na maligno oboljenje ili oni koji na bilo koji način ometaju normalno funkcionisanje organizma zahtevaju - hiruršku terapiju.

DIJAGNOZA lipoma:

Lipome ćete prepoznati kao najčešće okruglaste ili loptaste mase koje su meke na dodir. Lipomi tik ispod kože mogu da se pomere blagim pritiskom. Obično nisu bolni, ali neke podvrste mogu biti bolne – kao što je angiolipom. Neretko je potrebno više vremena da se primete lipomi koji su dublje u tkivu i oni mogu biti dosta veliki kada ih lekar otkrije.

Za dijagnostikovanje lipoma se koristi više metoda:

Rendgen - iako ovaj test stvara jasniju sliku gustih struktura kao što su kosti, može da prikaže i senku koju stvara tumor mekog tkiva, kao što je lipom.

CT snimanje je preciznije od rendgena i može da snimi masno tkivo koje će da potvrdi dijagnozu lipoma.

Magnetna rezonanca pruža najdetaljnije informacije za dijagnostikovanje lipoma. To je zato što može da stvori veoma precizne slike mekog tkiva kao što je lipom. Magnetna rezonanca će da prikaže lipom iz svih perspektiva. Lekari često dijagnostikuju lipome samo na osnovu magnetne rezonance.

Biopsija je neophodna da bi se potvrdila dijagnoza lipoma i da bi se otklonila svaka sumnja na - malignu alteraciju ove patološke promene. Za ovaj test je neophodan uzorak tkiva lipoma koji će se poslati na patohistološki pregled, a koji se uzima tokom hirurškog uklanjanja lipoma. U određenim slučajevima lekar može da uzme uzorak tkiva patološke promene pomoću odgovarajuće igle, a zatim se taj uzorak tkiva pošalje na patohistološki pregled.

HIRURŠKO lečenje:

Jedina metoda kojom se lipoma u potpunosti uklanjaju jeste hirurško uklanjanje masnog tkiva. Hirurška ekscizija i ekstirpacija se nameće kao jedino rešenje. Liposukcija odnosno isisavanje potkožnog masnog čvorića, se može primeniti kod nekih lipoma i to kod onih koji su mekši i imaju manje vezivnog tkiva.

Operacija lipoma se izvodi ambulantno, u lokalnoj anesteziji, a izuzetno u opštoj anesteziji (kod lipoma velikih dimenzija). Sam zahvat nije komplikovan. Po pravilu se uzorak tkiva šalje na PH pregled.

Uz ordiniranje antibiotika i analgetika po potrebi, pacijent se po završetku intervencije otpušta kući. Ukoliko se PH pregledom ustanovi postojanje malignog tkiva, biva upućen na konzilijum za maligne tumore.

Nakon preciznog hirurškog uklanjanja masnog tkiva i fibrozne kapsule lipom će biti u potpunosti uklonjen, a redak je ponovni rast lipoma na istom mestu.

Masno tkivo se prostire najvećim delom ispod kože, ali ipak jedan deo ćelija može da zađe i ispod fascije mišića. Ukoliko se sve ćelije ne uklone u potpunosti, lipom će se posle nekog vremena opet javiti na istom mestu. Rez koji se napravi na koži tokom operacije je višestruko manji od prečnika samog lipoma. S tim u vezi ožiljak je nakon intervencije najčešće vrlo diskretan.

Hirurško uklanjanja promene omogućava i da se deo tog tkiva pošalje na PH pregled.

Opšta anestezija za uklanjanje lipoma se retko primenjuje, uglavnom je to u slučaju kada pacijent ima veliki lipom ili više većih lipoma ili se lipom nalazi duboku u tkivu, kada je opšta anestezija potrebna radi komfora pacijenta.

Dužina oporavka i vraćanje svakodnevnim aktivnostima zavisi od veličine i pozicije lipoma.

Doktor će pružiti detaljna uputstva o oporavku nakon intervencije.

Zakažite konsultacije:

069 737 500

060 7333 777

dr.brankotrklja@gmail.com

Nano Klinika BRANT

Kontakt

BRANT 1

Takovska 5. 11000
Beograd,

+381 69 737 500

BRANT 2

Bulevar Oslobođenja 267
Beograd

+381 60 7 333 777

Radno vreme

Pon - Petak
09:00 - 20:00
Subota
10:00 - 15:00

Saveti naših Estetskih hirurga:
Sve što ste želeli da pitate u vezi Estetske hirurgije: