RADIOTALASNA HIRURGIJA je PRVA Hi-Tech HIRURŠKA METODA 21. veka

To je danas najnaprednija i najbolja HIRURŠKA METODA za uklanjanje raznih promena na koži i sluzokožama.

Radiotalasnom hirurgijom se bezbedno, bezbolno, brzo i bez primetnih ožiljaka - uklanjaju mladeži, bradavice, fibromi, keratoze, dermofibromi, ksantelazme, kondilomi, hemangiomi, ateromi, dermalne ciste, prošireni kapilari i venule, idiopatske izrasline i druge tumorske promene i estetski nedostaci kože, ali se rade i složene hirurške operacije i zahvati iz domena PLASTIČNE i MIKROHIRURGIJE, OPŠTE HIRURGIJE i OTORINOLARINGOLOGIJE, MAKSILOFACIJALNE i ORALNE HIRURGIJE, UROLOGIJE i GINEKOLOGIJE.

Sa ovom Hi-Tech hirurškom metodom intervencije na kožnim promenama traju nekoliko puta kraće nego sa klasičnom hirurgijom, bez potrebe za ušivanjem posle intervencije i za sukcesivnim previjanjem, a sa upadljivo bržim zarastanjem - bez primetnog ožiljka.

RADIOTALASNA-HIRURGIJA

Zašto je Radiotalasna hirurgija NAJBOLJA METODA za UKLANJANJE MLADEŽA i drugih KOŽNIH PROMENA?

To je revolucionarna Hi-Tech hirurška metoda drugačija od svih drugih metoda i tehnika koje se koriste za slične namene, kao što su: laseri, ultrazvučni nož, kriohirurgija, elektrokauterizacija, dijatermija ili klasična hirurgija skalpelom.

Radiotalasna hirurgija počiva kao i laseri na - novim fizičkim principima - visoke gustine energije fokusirane u malim tačkama koja omogućava sečenje, redukciju, eliminaciju i koagulaciju tkiva. Ali za razliku od lasera, radiotalasni aparat ne dovodi nego - indukuje i izaziva stvaranje termičke (toplotne) energije u samoj ćeliji prenosom velike frekvencije na molekule intraćelijske tečnosti, na onom delu tkiva gde specijalni nastavak - radioda - dodiruje površinu kože ili promene na koži i sluzokožama.

radiotalasna hirurgija 2

Kako RADIOTALASI VISOKE FREKVENCIJE mogu da SEKU i UKLANJAJU različita TKIVA ili kako se OPERIŠE sa RADIOTALASIMA?

Radiotalasni uređaji rade na standardnoj frekvenciji mrežnog napajanja od 50 ili 60 Hz, koju potom pretvaraju u visokofrekventne talase od 4.0 MHz (ili 4 miliona ciklusa u sekundi). Godine 1978. Dr Manez je dokazao da je već 3.3 MHz (ili 3.3 miliona ciklusa u sekundi) frekvencija kojom je moguće - sečenje mekog tkiva. Danas se u najnovijim radio-hirurškim uređajima može generisati više različitih talasnih frekvencija za hirurške zahvate, od kojih svaka ima različito dejstvo na tkivo kao što je - incizija, ekscizija, koagulacija sa hemostazom ili fulguracija.

Radiotalasna hirurgija je pre svega atraumatska metoda sečenja, uklanjanja i koagulacije mekog tkiva. Nije potreban pritisak, već nežan precizan dodir vrhom specijalnog nastavka - radiode, jer ćelije isparavaju na putu radiotalasa - razdvajajući ciljano tkivo na mestu dodira sa vrhom radiode.

Šta se dešava na NIVOU ĆELIJE ciljanog tkiva kada se na njih deluje sa RADIOTALASIMA VISOKE FREKVENCIJE?

Radiotalasi visoke frekvencije (4.0 MHz) prenose se preko specijalnih mikro-vlaknastih radioda - na ciljno tkivo. Kontakt radiode sa tkivom izaziva rezonantno (satreperivo) kretanje molekula intraćelijske tečnosti, odnosno njihovo ubrzano rotiranje i kretanje do te mere da u plazmi ćelije dolazi do - povišenja temperature, eksplozivne razgradnje ćelija i isparavanja tečnosti.

Visoka frekvencija izaziva preuređenje hemijskih veza između molekula i njihovo ubrzano rotiranje i kretanje - i pretvaranja te kinetičke energije rotacije i ubrzanja u - termičku energiju i oslobađanje toplote! Povišenje temperature plazme pod dejstvom 4.0 MHz dovodi do širenje ćelije, a to rezultuje eksplozijom ćelijskog zida. Ovaj proces naziva se i - ćelijska isparljivost ili vaporizacija.

Eksplozije ćelija sa vaporizacijom dovodi do pojave razmaka u ciljanom tkivu, stvarajući tako mikroincizije (mikrorezove) na putu radiode. To suštinski razlikuje ovu metodu od - lasera, termokauterizacije, dijatermije i sličnih metoda gde se toplota dovodi spolja i vrši - spaljivanje ćelija - što je mnogo agresivnije (opekotina tkiva) i manje precizno, naročito po dubini.

Ukoliko je potrebno, primenom odgovarajuće tehnike rada sa radiotalasima može se izazvati - kolaps i skupljanja tj. redukcija veličine ciljanog tkiva (na bazi efekta poznatog iz fizike magneta), kao i skupljanje lezije koja nastaje nakon uklanjanja patološke promene na koži ili sluzokoži.

Radiotalasnu hirurgiju neki autori nazivaju i Radio-plazma hirurgija upravo zbog procesa koji se dešavaju u plazmi ćelija pod uticajem radiotalasa visoke frekvencije.

Koje se KOŽNE PROMENE NAJČEŠĆE UKLANJAJU sa RADIOTALASIMA?

To su:

 • mladeži
 • bradavice
 • fibromi
 • dermofibromi
 • keratoze
 • kondilomi
 • ksantelazme
 • hemangiomi
 • dermalne ciste
 • prošireni kapilari i venule

Koje su PREDNOSTI Radiotalasne hirurgije u odnosu na KLASIČNU HIRURGIJU sa SKALPELOM ?

Na Svetskom Kongresu IFOS - Pariz 2017. ukazano na prednosti Radiotalasne hirurgije u odnosu na druge savremene hiruške metode.

Tada su predstavljene studije koje su pokazale sledeće:

Radiotalasna hirurgija u poređenju sa konvencionalnom hirurgijom (pomoću skalpela, termokautora i sa ušivanjem rane) prosto blista, pre svega u domenu uklanjanja raznih promena na koži i sluzokožama, kao i u domenu određenih - estetskih intervencija. Nesumljive prednosti su - laka, brza i veoma precizna incizija i ekscizije bez ikakvog pritiska sa koagulacijom i hemostazom, što omogućava čisto operativno polje i znatno brže zarastanje rane bez ušivanja ili uz neznatno korišćenje šavnog materijala (ako je rana većih dimenzija). Ove prednosti nekoliko puta skraćuju zbirno vreme trajanja intervencije - uz ekstremno retku pojavu postoperativnih infekcija. Primera radi - uklanjanje većih mladeža, fibroma i sličnih promena sa sklapelom i sa ušivanjem rane, traje u proseku od 20 do 30 minuta, a sa radiotalasima od 3 do 5 minuta sa daleko bržim procesom zarastanja i bez - primetnog ožiljka!

Kada se koriste skalpeli na tankom kožnom tkivu, kao što je koža očnog kapka, postoji tendencija povlačenja kože, povrede potkožnih struktura i stoga ne retko - nepreciznog (neestetskog) reza, dok kod takve intervencije sa radiotalasima - specijalna radioda glatko klizi kroz tkivo kože i podkože uz minimalni kontakt i potpunu kontrolu penetracije. U isto vreme radioda pravi koagulaciju i hemostazu rane.

Konačno i ne manje važno, radioda se za vreme upotrebe sama steriliše.

Mladež

Mladeži nastaju celog života, tako da su retke osoba koje posle tridesete godine nemaju u proseku između 10 i 40 mladeža.

Mladež 1

Koje su PREDNOSTI Radiotalasne hirurgije u odnosu na LASER?

Radiotalasna hirurgija nudi u odnosu na - Laser preciznije sečenje i kontrolu reza i - po dubini i po širini tkiva. Radiotalasna hirurgija uklanja i - tvrde kožne promene koje se ne mogu ukloniti laserima za dermatohirurgiju. Bitna prednost jeste i brži proces zarastanja. Naime, zbog manjeg lateralnog oštećenja tkiva i indukovanog (posrednog) stvaranja energije u citoplazmi ćelije, radiotalasne intervencije izazivaju manju ožiljnu reakcija nego laser - što su pokazale sve kliničke studije.

Radiotalasna hirurgija u odnosu na Laser ima i znatno širu primenu u različitim granama hirurgije, te jednako dobar efekat i sečenja i koagulacije, za razliku od od Lasera koji slabo koaguliše tkivo. Kod uklanjanja - manjih tetovaža daje dobar kozmetski efekat, a intervencije ne moraju kao kod Lasera da se više puta ponavaljaju. Manje tetovaže se radiotalasima uklanjaju u jednom aktu, pa je i finansijski značajno povoljnija cena takvih intervencija.

Više kliničkih studija pokazuje da je Radiotalasna hirurgija bolja u odnosu na Laser za - inciziju i redukciju tkiva većeg opsega (po dubini i širini), te za - uzimanje biopsije bez lateralnog oštećenje tkiva. Manje lateralno oštećenje tkiva znači brže zarastanje, manje ožiljke i manje nelagodnosti.

Koje su PREDNOSTI Radiotalasne hirurgije u odnosu na INFRACRVENI KOAGULATOR?

Radiotasna hirurgija u odnosu na Infracrveni koagulator ima sledeće prednosti: više mogućih primena i više različitih tipova intervencija u odnosu na samo jednu opciju - koaglaciju koju ima ovaj uređaj!

Radiotalasna hirurgija 3

Koje su PREDNOSTI Radiotalasne hirurgije u odnosu na ELEKTROKAUTER i DIJAMETRIJU?

Radiotalasna hirurgija u odnosu na Elektrokauter i napredniju Dijametriju ima sledeće prednosti: oba ova uređaja koriste električnu energiju za generisanje visoke temperature kojom se deluje na tkiva. Kada su intervencije na koži (i potkoži) u pitanju, ovi uređaji prenose električnu energiju na - elektrodu koju zagrevaju, pa kroz pacijenta do neutralne elektorde. Pri tome na mestu kontakta elektrode sa tkivom - seku i koagulišu mnogo finije nego predhodna generacija uređaja, ali još uvek na principu da - greju elektrodu do visoke temperature (ili da stvaraju gusto varničenje korišćenjem električnog procepa) kojom deluju i sagorevaju (spaljuju) ćelije na ciljanom tkivu. Termičaka oštećenja (opekotine) koja nastaju pri ovakvim intervencijama spaljivanja ciljanog tkiva ili promene na tkivu (koži) - uzrokuju i značajna lateralna oštećenja kože, pojačano ožiljavanje i sporije (produženo) zarastanje, često sa - upadljivim ožiljcima.

Za razliku od ovih elektrouređaja, kod Radiotalasne hirurgije nema - gorućeg tkiva - spaljivanja i opekotina, jer je u pitanju suštinski drugačiji princip dejstva od elektrokautera ili uređaja za dijatermiju, pa stoga ne dolazi do značajnih termičkih povreda i usporenog pojačanog ožiljavanja. Klinički je dokazano da je ožiljak tkiva posle radiotalasne intervencije obično - neprimetan, nema lateralnog oštećenja tkiva, a kozmetički rezultati su evidentno superiorni.

Bradavice

Koje su PREDNOSTI Radiotalasne hirurgije u odnosu na ULTRAZVUČNU HIRURGIJU?

Radiotalasna hirurgija u odnosu na Ultrazvučnu hirurgiju ima veoma bitnu prednost, koja se ogleda u sledećem! Ultrazvučni nož je uređaj koji koristi ultrazvučnu energiju za sečenje i evakuaciju tkiva. Generator uređaja stvara odgovarajuću električnu energiju koja se pomoću piezoelektričnog kristalnog sistema konvertuje u ultrazvučnu energiju, a koja proizvodi vibracije na vrhu instrumenta - ultrazvučnog noža, konstantne frekvence od 55.500/sec. Vibracije se prenose na tkivne molekule koji bivaju pobuđeni i ubrzani, slično kao kod radiotalasa (ali sa nižom fokusiranom energijom). Usled rezonantnih oscilacija oko težišta molekula nastaje produkcija toplote koja obezbeđuje denaturaciju (razlaganje) proteina u tkivu, što znači da se tkivo seče - raskidanjem proteinskih traka. Nedostatak je u tome što jedan jako dobar alat za - sečenje tkiva unutrašnjih organa tj. ultrazvučni nož - nije uređaj za koagulaciju, jer obezbeđuje minimalni transfer energije u okolno tkivo. Ultrazvučni nož je pre svega dizajniran da seče i uklanja parenhimatozno tkivo unutrašnjih organa i promene na tim tkivima i nije adekvatan za dermatohirurgiju. Ultrazvučni prenos energije osim toga - ne obezbeđuje dovoljnu snagu i temperaturu za - sečenje tvrdih kožnih tumorskih promena, velikih keratoza, bradavica na šakama i stopalima, kondilomskih masa u ginekologiji i urologiji.

Za intervencije na koži i sluzokoži je mnogo prikladnija i efikasnija Radiotalasna hirurgija.

Fibrom

Radiotalasna hirurgija se smatra za - NAJBOLJU METODU na polju DERMATOHIRURGIJE i uklanjanja raznih PROMENA NA KOŽI

Ovom metodom, kada se stručno izvodi - promene na zdravom tkivu oko mladeža, bradavice, fibroma, seboroičnih keratoza, ksantelazmi, tumorskih promene i slično - mere se mikronima (mikron je hiljaditi deo milimetra), a brzina intervencije, bipolarana koagulacija i odsustvo hirurškog šava ivica rane, učinili su Radiotalasnu hirurgiju suverenom metodom bez premca, na polju - male hirurgije kože.

Radiotalasnom hirurgijom se obezbeđuje - biopsijski uzorak bez oštećenja okolnog tkiva, koji je jednako upotrebljiv za PH (patohistološku) analizu kao i uzorak tkiva uzet klasičnom hirurškom ekscizijom. Biopsijski uzorak se može uzeti omčom u vidu totalne ,,shave” ekscizije i nežnog skulpturisanja tkiva u cilju neprimetnog ožiljka i očuvanja estetetike kože, što je od velikog značaja kada su intervencije rade na - licu ili vratu.

Neke od najčešćih intervencija gde se Radiotalasna hirurgija pokazala kao najbolji izbor su:

 • uklanjanje manjih tumorskih promena na koži - mladeža, fibroma, ksantelazmi i keratoza i sl. gde je bez premca
 • uklanjanje bradavica, fibroma, mladeža oko - očiju i na rubu kapaka, nosa, usta i sa drugih delikatnih delova tela
 • uklanjanje pojedinačnih ili masivnih kondiloma
 • ginekološke intervencije, naročito radiotalasna LOOP excisia na grliću materice
 • uzimanje validne biopsije radi PH verifikacije - bez primetnog ožiljka
 • operacija i uklanjanje manjih malformacija arterija i vena u koži
 • operativno lečenje infekcija

Mladež 3

Primena Radiotalasne hirurgije u ESTETSKIM INTERVENCIJAMA

Niz plastično-hirurških i estetskih intervencija mogu se izvoditi brže i preciznije, sa boljim kozmetskim rezultatima nego sa skalpelom ili laserom. Nekoliko bitnih prednosti u odnosu na klasičnu Plastičnu hirurgiju jesu - finiji rez od bilo kog skalpela, visoka preciznost, brzina same intervencije, efikasna hemostaza, manji postoperativni bol i otoci, brzo i nekomplikovano zarastanje - bez primetnog ožiljka. Sve to predstavlja odličnu alternativu nizu klasičnih hirurških zahvata na polju Plastične i Estetske hirurgije.

Neke od esteskih intervencija gde je Radiotalasna hirurgija donela suštinske benefite su:

 • uklanjanje telangiektazija, proširenih kapilara i venula
 • uklanjanje ksantelazmi
 • zatezanje gornjih i donjih kapaka
 • transkonjuktivalna blefaroplastika ili zatezanje donjih kapaka kroz konjuktivu
 • otoplastika ili estetska operacija ušiju
 • rinoplastika ili estetska operacija nosa
 • septoplastika ili operacija nosnog septuma
 • rinofima i hirurško lečenje ovog obolenja
 • ritidektomija i hirurško zatezanje kože lica ili lifting lica
 • redukcija skalpa kod transplatacija kose
 • epilacija
 • revizije ožiljaka
 • podmlađivanje i jedrenje kože radiotalasima
 • operacije na mekom nepcu zbog problema hrkanja
 • dermolipektomija (abdominoplastika) tj. uklanjanje viška opuštene kože i masnog tkiva u predelu stomaka
 • operacije u rekonstruktivnoj hirurgiji
 • estetske intervencije u ginekološkoj regiji
 • uzimanje validne biopsije za PH verifikaciju bez primetnog ožiljka

OPŠTI ZAKLJUČAK o klinički dokazanim PREDNOSTIMA Radiotalasne hirurgije:

Radiotalasna hirurgija je idealna Hi-Tech hirurška alternativa raznim konvecionalnim, kao i savremenim hirurškim metodama zbog:

 • minimalne trauma za tkivo, koja vodi upadljivo manjoj učestalosti komplikacija u toku operacije i postoperativno
 • specijalni nastavci ili radiode, lagano i nežno seku uz efikasnu koagulaciju kroz sve slojeve tkiva, bez zagrevanja same radiode, što je
 • uslov za netraumatsko dejstvo radiotalasa na okolno tkivo
 • veoma široka upotreba u različitim hirurškim granama zbog više različitih opcija rada i velikog broja raspoloživih radioda (specijalnih nastavaka)
 • pouzdanost, potpuna kontrola i sigurnost tokom intervencije
 • izuzetno retka pojava infekcija zbog aseptičnog i antiseptičnog dejstva radiotalasa
 • bitno skraćuje vreme hirurških zahvata i proces oporavka
 • manji postoperativni bol, edemi i oticanje
 • bolje i brže zarastanje najčešće - bez primetnih ožiljaka
 • ne zahteva posebno opremeljnu operacionu salu ili bilo kakve druge specijalne uslove
 • pristupačna je cena radiotalasnih intervencija
 • sigurana je za pacijenta, hirurga i osoblje

Zaključak koji se sam nameće jeste:

Radiotalasna hirurgija je PRVA Hi-Tech hirurška metoda 21. veka!

 

Dr Branko Trklja

Galerija:

Nano Klinika BRANT

Kontakt

BRANT 1

Takovska 5. 11000
Beograd,

+381 69 737 500

BRANT 2

Bulevar Oslobođenja 267
Beograd

+381 60 7 333 777

Radno vreme

Pon - Petak
09:00 - 20:00
Subota
10:00 - 15:00

Saveti naših Estetskih hirurga:
Sve što ste želeli da pitate u vezi Estetske hirurgije: