Uklanjanje dermatofibroma

Uklanjanje DERMATOFIBROMA

Dermatofibrom (lat. dermatofiborma fibrosa histiocytoma) je čvrst i ograničen intradermalni čvor koji verovatno predstavlja - reaktivnu hiperplaziju vezivnog tkiva nastalu usled mikrotraume. U pitanju je vrlo specifična trauma nastala obično - nakon ujeda insekta (navodi se i ubod iglom, grubo češanje). Najčešće se javljaju pacijenti sa tipičnim promenama (često više od jedne) koje su obično lokalizovane na donjim ekstremitetima, redje na gornjim što se upravo i dovodi u vezu sa ujedom insekta.

Dermatofibrom se sastoje od mešavine tkiva, uključujući krvne sudove, fibroblaste veziva i makrofage. Ova promena redovno prodire u dermis, koji je srednji sloj kože. U retkim slučajevima se može proširiti i dublje na potkožu.

Kako izgledaju ove kožne promene?

To su pojedinačni ili multipli čvorići veličine od nekoliko milimetara do 1,5 cm u prečniku, najčešće su svetlije do tamno modre boje i prominiraju iznad ravni kože, nekad su pokretni, a nekad fiksirani za kožu. Mogu podsećati i na mladež. Nisu bolni, nema nikakve simptomatologije i veoma retko spontano nestaju. Češće se javljaju kod žena posle 40. godine života, obično na nogama.

Dermatofibromi su bezopasni po organizam. Međutim, ako osoba ima izraslinu koja izgleda kao dermatofibrom, ali brzo raste ili se menja, trebalo bi da se javi lekaru. Ovaj rast može biti znak retkog tipa raka kože koji se naziva dermatofibrosarkom protuberans.

Dijagnoza dermatofibroma se postavlja uobičajenim dermatološkim pregledom ili dermoskopijom kada lekar koristi specijalni instrument koji daje bolji pregled površine i struktura kožne promene. Dermatofibromi obično imaju centralno svetlo područje u sredini sa pigmentovanom površinom koja ga okružuje

Dermatofibromi se uklanjaju pre svega iz estetskih razloga, stoga je najbolja metoda - Radiotalasna hirurgija.

Zašto su radiotalasi frekvencije 4MHz najbolje rešenje za uklanjajne deramatofibroma?

Lateralno oštećenje tkiva manje od deset mikrona i specijalni nastavci omogućavaju skidanje promene bez obzira na njenu starost i veličinu bez oštećenja - bazalnog sloja, a to znači bez ožiljka ili sa jedva primetnom reakcijom kože.

Intervencija uklanjanja ove kožne promene se radi u lokalnoj anesteziji u jednom aktu - lokalizovanom vaporizacijom promene – uz istovremenu brzu epitelizaciju odnosno zarastanje iz netaknutog bazalnog sloja sa odličnim estetskim efektom.

Zakažite konsultacije:
069/ 737 500
dr.brankotrklja@gmail.com

Pogledajte sve ponude

Nano Klinika BRANT

Kontakt

BRANT 1

Takovska 5. 11000
Beograd,

+381 69 737 500

BRANT 2

Bulevar Oslobođenja 267
Beograd

+381 60 7 333 777

Radno vreme

Pon - Petak
09:00 - 20:00
Subota
10:00 - 15:00

Saveti naših Estetskih hirurga:
Sve što ste želeli da pitate u vezi Estetske hirurgije: