Uklanjanje bradavica

Uklanjanje BRADAVICA

Bradavice (lat. verruca) su virusne kožne patološke promene izazvane Human Papiloma Virus-om (HPV). To su ili zaobljena uzdignuća kože – verruca plana juvenilis ili neravna, tvrda, orožala hiperkeratotična kožna uzdignuća – verruca vulgaris koja se, ne retko javljaju u velikom broju i različitog su oblika i boje (od boje kože do mrkocrne). Obično se pojavljuju na rukama, licu, vratu, ali i ispod pazuha, na leđima stomaku i drugim otkrivenim delovima tela. Nastaju kao posledica direktnog kontakta sa već inficiranom osobom ili preko kontaminiranih predmeta. Infekciju olakšava oštećena ili povređena koža. Nakon prodora u kožu HP virus izaziva poremećaj orožavanja keratinocita i pojavu ispupčenja na koži koja imponuju kao bradavice. Lako i relativno brzo se šire pogotovo na vratu i rukama – autoinokulacijom, tj. širenjem infekcije sa jednog mesta na druga i zato je potrebno na vreme i temeljno ih ukloniti. Predstavljaju pre svega - estetski problem, osim ako se nalaze na mestima kao što su kapak, usne, genitalni predeo kada mogu izavati određene poremećaje i postati zdravstveni problem.

Sve bradavice mogu se odstraniti sa nekoliko metoda, bez ikakvog rizika po zdravlje. Ponekad je potrebno uraditi i patohistološki (PH) pregled odstranjene promene, ako postoji sumnja u prirodu i vrstu kožne promene koja izgleda kao bradavica.

Kako se uklanjaju bradavice?

Radiotalasnom hirurgijom se i veći broj visećih bradavica - verrucae filiformis može ukloniti brzo i lako u lokalnoj anesteziji. Nakon uklanjanja zaostaje krastica na mestu bradavice koja otpadne posle nekoliko dana, a posle kraćeg vremena se više ne vide tragovi intervencije.

Velike bradavice na rukama, dlanovima, prstima, tabanima - verrucae plantares izazvane su sojevima HP virusa koji duboko prodiru u kožu i potkožu, pa je njihovo uklanjanje ponekad može da bude bitno teže i komplikovanije nego uklanjanje visećih bradavica i zahteva posebnu pažnju u postoperativnom toku - ali je konačni rezultat najčešće – veoma dobar, jer su bradavice sa tih regija trajno uklonjena bez upadljivog ožiljka.

Poseban oblik prestavljaju tkz. polne bradavice ili kondilomi - condylomata acuminata koje srećemo na anogenitalnoj sluzokoži i koži kod osoba oba pola i koje se vrlo uspešno i sa niskim procentom recidiva uklanjaju Radiotalasnom hirurgijom.

Zakažite konsultacije:
069/ 737 500
dr.brankotrklja@gmail.com

Pogledajte sve ponude

Nano Klinika BRANT

Kontakt

BRANT 1

Takovska 5. 11000
Beograd,

+381 69 737 500

BRANT 2

Bulevar Oslobođenja 267
Beograd

+381 60 7 333 777

Radno vreme

Pon - Petak
09:00 - 20:00
Subota
10:00 - 15:00

Saveti naših Estetskih hirurga:
Sve što ste želeli da pitate u vezi Estetske hirurgije: