RADIOHIRURŠKO uklanjanje OŽILJAKA na LICU i TELU

 • Naslovna
 • RADIOHIRURŠKO uklanjanje OŽILJAKA na LICU i TELU

RADIOHIRURŠKO uklanjanje OŽILJAKA na LICU i TELU

Ožiljci na koži lica i tela su neminovnost, jer neizbežno nastaju nakon manjih ili većih otvorenih povreda, dubokih opekotina, infekcija kože, preležanih infektivnih bolesti ili posle hirurških intervencija. Različiti ožiljci predstavljaju suštinski važnu sposobnost ljudskog organizma da zaceljuje rane, ali na koži ožiljci narušavaju njen integritet i izgled. Kako živimo u vremenu ultimativne idealizacije fizičke lepote – prisustvo upadljivih ožiljaka na licu i telu može biti uzrok dugotrajnog nezadovoljstva i pritajene frustracije, naročito kod mlađih osoba pre svega ženskog pola.

Veoma je važno naglastiti da se – izgled ožiljka može poboljšati, da mu se može smanjiti veličina i korigovati boja tako da bude neupadljiv i jedva primetan, ali da se ne može potpuno ukloniti, odnosno da se tkivo ožiljka ne može izlečiti tako da ima izgled i strukturu zdrave normalne – intaktne kože. Kada su u pitanju veliki ožiljci ili ožiljci na licu, vratu i dekolteu kod žena – pre početka lečenja očekivanja pacijenta moraju da se postave u realne okvire. Važno je naglasiti da – ne pokazuju sve osobe istu sklonost ka stvaranju ožiljaka, te da je kod nekih osoba ta sklonost više izražena! Isto tako – određene regije tela sa većim su rizikom za stvaranje upadljivih i grubih ožiljaka.

Uklanjanju ožiljaka RADIOHIRURŠKOM INTERVENCIJOM pristupa se kada uzrokuju - upadljiv ESTETSKI nedostatak.

Za uklanjanje ožiljka veoma je bitno vreme njegovog nastanka, jer se sa protokom vremena efikasnost pojedinih metoda smanjuje. Sa druge strane pre protoka vremenskog intervala od godinu dana se NE rade - radiohirurške ili klasične hirurške intervencije uklanjanja ožiljaka, jer je taj interval potreban za konačnu konsolidaciju ožiljka i njegov definitivni izgled.

Pre hirurškog lečenja doktor će utvrditi tačnu dijagnozu, dimenzije, poziciju, pigmentaciju, nepravilnost konture, starost ožiljka i odrediti najoptimalniju metodu uklanjanja. Kada su u pitanju ožiljci koji predstavljaju samo estetski problem, hirurškom ili radiohirurškom lečenju se po pravilu pristupa tek kada se iscrpu sve - nehirurške metode. Potrebno je sačekati da ožiljak “sazri – maturira” i dobije definitivan izgled, a kako je već rečeno oko godinu dana je potrebno za taj proces. Zato konzervativno nehirurško lečenje ima smisla preduzimati najviše do godinu dana od povrede i nastanka ožiljka. Ovo se pravilo odnosi pre svega na velike ožiljke, jer u ovom periodu mnogi takvi ožiljci - omekšaju, izblede, postanu manje vidljivi.

Često se desi da ožiljak koji je na početku bio vrlo ružan i upadljiv, postane gotovo neprimetan sa protokom vremena!

Estetski hirurg uglavnom razmatra hirurško lečenje (uklanjanje) estetski neprihvatljivih ožiljaka što će reći nepravilnih, hipertrofičnih ili keloidnih, kao i onih ožiljaka koji zaostaju od opekotina ili operacija. Međutim ne postoji operativna tehnika kojom se mogu ukloniti tako da su potpuno – nevidljivi. Ako pacijent ima sklonost ka stvaranju keloidnih ožiljaka, uvek je prisutan rizik od ponovne pojave i nakon vrhunski urađene intervencije i uprkos primeni dodatnih mera lečenja (kortikosteroidne masti ili injekcije, kompresivni zavoji, zračenje).

RADIOHIRURŠKO LEČENJE i UKLANJANJE OŽILJAKA

RADIOHIRURŠKO lečenje kožnih ožiljaka se sastoji u uklanjanju ožiljnog tkiva, odnosno isecanje kože sa ožiljkom uz pomoć RADIOTALASA frekvencije 4 MHz, a novonastala rana se pažljivo rekonstruiše i ušije – preciznom i detaljno isplaniranom hirurškom tehnikom, sa atraumatskim iglama i koncima koji ne daju reakciju tkiva i sa tkz. intradermalnim šavovima, itd. Ova tehnika se primenjuje kada se radi o relativno prostim linearnim (užim ili širim) atrofičnim ili hipertrofičnim ožiljcima! Bitan preduslov jeste da ima dovoljno okolnog tkiva koje može da se privuče na mesto koje je pokrivao ožiljak, a da takav postupak ne izazove preteranu tenziju kože u okolini, koja bi mogla da dovede do dehiscencije šava i nastanka novog upadljivog ožiljka i deformacije i promene dijametra okoline. Zadnjih godina uobičajena je preporuka je da se koristi samolepljivi flaster od silikonskog gela, kojim se pokriva rana nakon skidanja konaca, a koji se primenjuje od 3 do 6 meseci, ali se ne koristi za tretman starih ožiljaka, jer nema efekta. Prednost RADIOTALASNE hirurgije jeste u tome što izaziva manju traumatsku reakciju tkiva nakon intervencije nego hirurški nož, a tokom isecanja ožiljka u isto vreme vaporizuje krvne sudove i zaustavlja krvarenje. Ožiljna linija je posle zarastanja manje upadljiva nego kod klasične intervencije hirurškim nožem. Osim toga i ne manje važno, radiotalasi deluju antiseptično, jer visoka frekvencija od 4MHz uništava mikroorganizme. Postoje međutim i određena ograničenja – koje ožiljke možemo ukloniti radiohirurškom metodom. Ta odluka može se doneti tek posle detaljnog pregleda.

RADIOHIRURŠKO uklanjanje ožiljka vrši se pod uslovima lokalne anestezije, poštujući sve principe antisepse. Rana se obično ušiva – intradermalnim šavom. Ova metoda intradermalnog ušivanja kože omogućava stvaranje gotovo nevidljivog ožiljka – odnosno nakon zarastanja može se primetiti samo blago izražena linije na koži, osim ako postoji sklonost kože ka stvaranju hipertrofičnih ili keloidnih ožiljaka. Konci se skidaju 7 ili 10 dana nakon operacije, ređe nakon toga - ukoliko postoji velika tenzija okolne kože.

Skidanje ožiljaka ovom metodom pod uslovima lokalne anestezije je potpuno bezbolno, komforno i brzo i traje od 30 do 40 minuta, ako su u pitanju jednostavni ožiljci manjih dimenzija. Previjanje se radi svaki drugi dan, a ukoliko su ožiljci bili u regiji lica i vrata previjanje obično nije potrebno, zbog dobre prokrvljenosti te regije i stoga dobre otpornosti na infekciju. Nakon skidanja konaca sedmog ili desetog dana, započinje se sa korišćenjem neke od krema, melema ili silikonskih gelova nove generacije, koji su kod većine pacijenata veoma delotvorni.

Krajnji izgled ožiljka zavisi od nekoliko faktora:

 • primenjene tehnike i materijala za šivenje koji koristi hirurg
 • tenzije kože u okolini rane
 • postoperativne nege
 • genetskih faktora
 • pravilne asepse i antisepse
 • kapaciteta izlečenja samog tkiva
 • lokacija ožiljka

RADIOHIRURŠKO lečenja daje fleksibilan, bezbolan i slobodan linearni ožiljak, koji uz sve pomenute faktore i pogodnu lokacija, može biti potpuno neupadljiv.

Proces normalnog zarastanja može da kompromituje:

 • pušenje, jer utiče na mikrocirkulaciju, a što dovodi do slabije isporuke hranljivih materija do rane, zato je poželjno da pacijenti prestanu sa pušenjem najmanje 15 dana pre operacije i do mesec dana posle operacije
 • nedostaci vitamina i neuhranjenost
 • infekcija rane
 • ožiljak pod velikom tenzijom
 • sistemske bolesti kao što su dijabetes i autoimune bolesti
 • hirurške revizije

Tim doktora koji se u Nano Klinici BRANT bavi lečenjem kožnih ožiljaka je visoko specijalizovan i sa iskustvom iz ratnih i mirnodopskih vremena, a čine ga hirurzi različitih specijalnosti, dermatolozi i fizijatri.

Lečenje se izvodi prema protokolu koji je Nano Klinika BRANT razvila na temelju najboljih iskustava lečenja ožiljaka razne etiologije u svetu i kod nas!

 

Zakažite konsultacije:

069 737 500

060 7333 777

dr.brankotrklja@gmail.com

Nano Klinika BRANT

Kontakt

BRANT 1

Takovska 5. 11000
Beograd,

+381 69 737 500

BRANT 2

Bulevar Oslobođenja 267
Beograd

+381 60 7 333 777

Radno vreme

Pon - Petak
09:00 - 20:00
Subota
10:00 - 15:00

Saveti naših Estetskih hirurga:
Sve što ste želeli da pitate u vezi Estetske hirurgije: