HIRURŠKO uklanjanje ATEROMA

HIRURŠKO uklanjanje ATEROMA

Aterom (atheroma) ili epidermalna cista je benigna promena na koži koja nastaje zapušenjem kanala lojne žlezde (glandula sebacea). Normalno, lojna žlezda se nalazi uz samu dlaku i ima svoj izvodni kanal na koži kroz koji luči masni sekret, koji podmazuje kožu. Zapušenjem tog izvodnog kanala nastaje - aterom, jer lojna žlezda nastavlja proizvodnju sekreta koji se u kontinuitetu nakuplja i širi taj izvodni kanal. Tako nastaje svojevrsna cista ispunjena masnim sekretom koji nije mogao da se drenira na površinu kože. Vremenom iz tog sekreta se gubi voda i on postaje gust i grudvičast. Pored masnog sekreta koji produkuju lojne žlezde u cisti se nalazi i keratin kao i ćelije spoljašnjeg omotača dlake. Ova cistična promena je jasno ograničena i oko sebe tokom vremena sporog rasta formira omotač - kapsulu. Zbog te kapsule se cista ponovo napuni nakon mehaničkog istiskivanja sadržaja, što će reći da se ponovo pojavljuje i nastavlja da se polako uvećava. Veličina ateroma varira od - pola santimetra do nekoliko santimetara u prečniku.

Formirani aterom je manja ili veća izbočina na koži koja je mekana i bolno neosetljiva, uglavnom pokretna pri palpaciji promene, a preko nategnute sjajne kože se mogu videti i prošireni kapilari. Sporog je rasta, sve dok se- ne inficira i upali. Često se ova promena može pomešati sa potkožnom bubuljicom, koja međutim nakon istiskivanja sadržaja zaleči bez hirurške intervencije.

Najčešća lokalizacija ove patološke promene je na kosmatom delu glave, iza uha, na vratu, na ledjima, genitalijama, ali ne retko se vidja i na drugim delovima tela. Pojava ateroma je nešto češća kod muškaraca, uglavnom tokom i neposredno nakon puberteta, pa se dovodi u vezu sa uticajem skoka testosterona na produkciju lojnih žlezda, kao i na stvaranje samog ateroma. Aterom se može javiti i kasnije u srednjoj životnoj dobi, što je znatno ređi slučaj.

Kako se postavlja dijagnoza?

Klinički pregled je uglavnom dovoljan da bi se utvrdilo da li je promena koja je nastala na koži - aterom, a može da se uraditi i - dermoskopija, radi diferencijalne dijagnoze prema lipomima, fibrolipomima i neurofibromima.

Pacijenti se javljaju hirurgu radi uklanjanja ateroma najčešće iz - estetskih razloga ili infekcije atheroma, kada može postati bolan na dodir ili neku drugu iritaciju. Naglo uvećanje ateroma je takođe čest razlog za dolazak kod hirurga.

Kada aterom počinje da raste to je pravo vreme za uklanjanje kako bi se izbegla upala ili povređivanje, što vodi ka složenijem i dužem lečenju. Ukoliko dođe do infekcije ateroma, ona se manifestuje pojavom crvenila, bola i otoka, a može se javiti i lokalno povećanje temperature kože i spontano krvarenje. Ako iz ateroma počne da curi beličast sadržaj, javlja se neprijatan miris.

Lečenje ateroma

Aterom je benigna i bezopasna kožna promena sve dok je u mirnoj fazi, što će reći dok se ne upali i inficira. U mirnoj fazi predstavlja pre svega - estetski problem. Trenutak kada ovu promenu treba lečiti jeste kada dodje do nagle promene veličine odnosno uvećanja u kratkom vremenskom intervalu ili ukoliko je došlo do upale kada koža postaje crvena, bolna na dodir, topla i otečena, a prilikom otvaranja ateroma, sadržaj je neprijatnog mirisa. Pubertet je period kada ih možemo očekivati zbog - povećane produkcije polnih hormona. Tada dolazi do menjanje stukture kože i skolnosti ka proizvodnji gušćeg sadržaja iz lojne žlezde koji posledično može dovesti do začepljenja kanala.

Lečenje ateroma je HIRURŠKO:

  • Radiotalasnom hirurgijom
  • Klasičnom hirurškom intervecijom

RADIOTALASNO uklanjanje ateroma

Ateromi manjih dimenzija prečnika do 5 mm mogu se ukloniti primenom Radiotalasne hirurgije.

U lokalnoj anesteziji se napravi milimetarski otvor na koži sa radiotalasima, a zatim se istisne sadržaj i pincetom izvuče - kapsula ateroma, a radiotalasima uradi vaporizacija i koagulacija krvnih sudova. Nakon zarastanja na koži obično ostane jedva primetan diskoloritet tj. razlika u boji kože. Pojava recidiva je izuzetno retka ako se intervencija stručno uradi.

Ova metoda je pogodna posebno za aterome u - genitalnoj regiji - kod oba pola.

HIRURŠKO uklanjanje ateroma

Mogućnost recidiva je svedena na minimum.

Klasično hirurško uklanjanje ateroma je znatno češće, jer se pacijenti javljaju hirurgu najčešće kad aterom primetno naraste ili se upali i inficira. Pacijenti primete potkožne kuglice masnog tkiva tek kada one spolja dostignu određenu veličinu, a do tada su se te promene već razvile u dubini, pa njihova veličina obično prelazi 1 cm.

Hirurško lečenje podrazumeva evakuaciju sadržaja atroma, uklanjanje cele kapsule što je od suštinskog značaja, te isecanje viška kože koji nastaje zbog povećanja ateroma i zatim postavljanje estetskog šava radi nastanka što manje vidljivog ožiljka. Ukoliko i najmanji deo kapsule ostane ispod kože, intervenciju će biti potrebno ponoviti kroz neko vreme. Kada je hirurška intervencija stručno izvedena mogućnost recidiva svedena je na minimum. Ako je upala jaka i ateroma veoma izmenjen treba ordinirati prvo - antibiotike, pa tek onda kad se upala primiri učiniti hiruršku intervenciju punog obima. Nekada je tako velika gnojna kolekcija zbog jake upale ateroma, da je moguće napraviti samo - mali rez na koži kako bi se sadržaj izdrenirao. Tek po smirivanju upale, aterom se može u potpunosti ukloniti, a rana ušiti estetskim šavom.

Generalno, pacijenti ne bi trebali da stiskaju aterome, jer time mogu kompromitovati cirkulaciju, proširiti infekciju i napraviti bolnu i jaku upalu ateroma.

Ako upala već postoji, stiskanjem se gnojni sadržaj može potisnuti u dubinu prema većim krvnim sudovima i napraviti upalu okolnog potkožnog tkiva ili septikemiju.

Nakon učinjene hirurške intervencije pacijent dolazi na redovno previjanje do momenta skidanja konaca.

Konci se u zavisnosti od napetosti okolne kože skidaju 7 ili 10 dana.

Ako je aterom bio na vidljivom mestu, licu, vratu, grudima i sl. nakon skidanja konaca pacijent bi trebao da ožiljak nastao hirurškom intervencijom - redovno maže do godinu dana nekim od gelova ili krema protiv ožiljaka najnovije generacije, jer je kliničko iskustvo pokazalo da su ove kreme zaista delotvorne. Inače proces kompletnog zarastanja ožiljka kod ovakvih intervencija traje - do godinu dana, pa je svrsishodno u tom periodu redovno mazati ožiljak, sve dok ne izbledi i omekša.

 

Korekcija nosa bez operacije BB Korekcija nosa bez operacije B

Oblikom i veličinom nosa nezadovoljan je upadljiv broj žena i muškaraca. Nepravilan, kriv, grbav ili veliki nos je genetski uslovljen, ali bitan uticaj mogu da imaju i drugi faktori kao što su – različite povrede, prelomi nosnih struktura, neka obolenja i sl. Sa procesom starenja, nos takođe menja oblik u određenoj meri, jer se koža istanjuje, suši i bora, a hrskavice gube elastičnost. Ovom intervencijom može se podmladiti koža i korigovati sve navedene nepravilnosti. U velikom broju slučajeva se nepravilan nos ovom intervencijom može dovesti u gotovo IDEALNE mere, zahvaljujući najnovijim nano-bio tech materijalima i inovativnim tehnikama izvođenja!

“Nisam težio da reprodukujem i ponavljam tehnike svojih kolega iz zemalja visoke tehnologije, već da primenom predhodnih znanja i iskustva iz rekonstrukcije ratnih povreda na VMA, a uz korišćenje najnovijih materijala – potpuno inovativno i originalno pomerim granice od očekivanog do granica neverovatnog.”

“Kada su nam pre nekoliko godina u Švajcarskoj u prestižnoj TEOXANE (Teosyal) Laboratories – predstavili novu generaciju NASHA Teosyal gustih dugotrajnih hijalurona i nove mogućnosti u korekciji i reoblikovanju jagodica i brade sa ovim hijaluronom, kao nekadašnji ratni hirurg sa VMA pomislio sam, a zašto ne i nosa i cele donje vilice, zašto ne čela i koštanih ivica orbite, potiljačne kosti ili drugih kosti lobanje! Za stvaranje estetskog (estetsko-tehnološkog) remek-dela potrebni su osim stručnog znanja i mašta, hrabrost i kreativnost u donošenju promena, dakle prava avangarda, veština i talenat umetnika u ostvarenju inovacije. Ali nikada samo zato što je nešto novo, nego – zato što je bolje! Nikada u težnji ka složenosti, već upravo u težnji ka - jednostavnosti, jer je jednostavnost krajnji izraz – prefinjenosti, a prefinjenost je odlika talentovanog i izgrađenog duha i mera ukusa.“

Dr Branko Trklja prilikom gostovanja na Tv RTS

Kao i otisci prstiju, oblik i veličina nosa su kod svakog čoveka drugačiji i to je genetski uslovljeno. Na izgled nosa bitan uticaj mogu da imaju i različiti faktori kao što su – povrede, prelomi nosnih struktura, predhodne operacije, neka obolenja – a sa procesom starenja, nos takođe menja oblik u određenoj meri, jer koža menja kvalitet, istanjuje se i bora, a nosne hrskavice gube svoju elastičnost, što je naročito primetno u predelu vrha nosa i nosnih krilca (nozdrva). Do pojave novih materijala koje su bio i nano tehnologije uvele u medicinu i Estetsku hirurgiju, korekcije nosa radile su se isključivo klasičnim hirurškim operacijama, pa čak i one male diskretne nepravilnosti nosa nisu mogle da budu rešene bez operacije u opštoj anesteziji. Novi materijali doneli su i nove neinvazivne, neagresivne tehnike kojim se mogu korigovati različite nepravilnosti izgleda i oblika nosa, ali i podmladiti koža tog predela.

Kako se izvodi NEHIRUŠKA KOREKCIJA NOSA:

Pre same intervencije uradi se precizno planiranje i premeravanje nosa, obeleže se kritične tačke i definišu nove linije nosa bliske idealnim proporcijama. Pristupi se davanju anestezija (površne ili infiltracione) i zatim- aplikuje NASHA Teosyal HIjaluron visoke gustine, na kritičnim mestima ispod kože, a iznad koštane nosne piramide i nosnih hrskavica ili između njih – pomoću posebno dizajniranih igala. Nos se specijalnim instrumentom remodelira do IDEALNOG OBLIKA koji je jedinstven za svakog pacijenta zbog čega su prethodno uradjena – precizna premeravanja (tj. premer odstupanja od ZLATNOG PRESEKA da bi se intervencijom postigle mere nosnih struktura koje su bliske IDEALNIM merama) i korigujući tako nepravilnosti, ravnajući, ispravljajući i reoblikujući linije nosa u – skladne i međusobno proporcionalne strukture.

U određenim slučajevima moguće je izvući precizne linije nosa, dati nosu elegantne i jasne obrise, ako to njegov prirodni izgled i postojeće linije (obrisi) dozvoljavaju. Naime, upotrebom specijalnih MTX bionic kompozitinih niti koje se aplikuju pre filera – formira se svojevrstan potkožni bionic skelet koji omogućava da se koža preko njega “prelama” tako da nos dobije jasne konture i skladne obrise linija koje se produžavaju od korena nosa do vrha, a moguće je tim bioničnim skeletom reoblikovati vrh nosa (ukoliko postojeći izgleda nosa to dozvoljava), dati mu jasnije, oštrije, čistije linije. Ovo je jedinstvena modifikacija tehnike koju je posle velikog iskustva sa više od 500 nehirurških intervencija korekcije nosa – Nano Klinika BRANT prva počela da radi u svetu! Postavljanje MTS bionic kompozitnih niti se ispostavilo kao izvanredna kombinacija sa gustim NASHA hijaluronom, jer ova dva materijala jedan drugog nadopunjuju- NASHA hijaluron omogućava reoblikovanje kontura (linija) nosa, a bionic kompozitne niti daju jasne ivice, čvrstinu i plastičnost koja je ekvivalentna takvim karakteristikama R#8211; nosnih hrskavica. Oba primenjena materijala slično reaguju na plastičnu deformaciju i dilataciju, a u granicama elastičnosti nosnih hrskavica, što će reći da prate ponašanje hrkavica u svim situacijama – pri pokretu ili dejstvu sile okolnih mišića ili netraumatske spoljašnje sile.

 

Korekcija nosa bez operacije AA Korekcija nosa bez operacije AAA

Sama intervencija je kratka (30-ak minuta) komforna, neagresivna i neinvazivna – izvodi se u lokalnoj anesteziji. Očekivani rezultat je – trenutno vidljiv i nakon intervencije pacijent može odmah da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima. Na mestu aplikacije mogu se javiti blagi otok i crvenilo koji obično prolaze za par dana. Kontrolni pregled (nije obavezan obzirom da je intervencija neinvazivna) – zakazuje se nakon 7. do 10. dana. NASHA Hijaluronska kiselina se zahvaljujući vodoničnim vezama nekoliko časova posle intervencije – vezuje za određene proteine u krvi i molekule vode, da bi se formirao makro-agregat u vidu ekstraćelijskog bedema koji mu daje – stabilnost i postojanost. Zbog toga je TRAJNOST novog izgleda nosa od 24 do 36 meseci. MTX bionic kompozitni skelet koji može da se postavi u relativno visokom procentu slučajeva, takođe ima trajnost do 36 meseci.

OVA INTERVENCIJA REŠAVA PROBLEM: neravnina, ulegnuća, asimetrije i iskrivljnosti nosa u stranu, nadoknađuje volumen na mestu gde nedostaje i podiže vrh nosa ako je potrebno, menja izgled iz profila i an-face i dovodi linije i površine nosa u idealnu srazmeru. Zbog hidrofilnog dejstva vrhunskog hijalurona – koža u regiji nosa postaje revitalizovana, sjajna i jedra. Veoma je važno napomenuti da je ova intervencija izvanredna i za uklanjanje nepravilnosti i grešaka nastalih posle – NEUSPELE KLASIČNE HIRURŠKE OPERACIJE NOSA, jer na jedan komforan neagresivan način bez potrebe za opštom anestezijom i ponovnim otvaranjem nosa – za samo 30 do 40 minuta u lokalnoj anesteziji – omogućava korekcije grešaka klasične hirurške operacije, koje nisu retke i dobijanje željenog izgleda nosa skladnih i proporcionalnih linija i dimenzija. Kao što je pomenuto – na našoj Klinici pravilo je da se pre svake estetske intervencije (pogotovo kada se radi korekcija izgleda nosa) uradi matematički precizna analiza stanja struktura nosa i premer odstupanja od – idealnog, odnosno od tkz.- ZLATNOG PRESEKA.

Šta je ZLATNI PRESEK:

“Sve što je lepo ne oskudeva u pravilnoj meri” zapisao je Platon. Proporcija Zlatnog preseka je traženi ZAKON LEPOTE koji se nalazi u srazmeri izmedju pojedinih delova i delova prema celini - MANJE prema VEĆEM odnosi se kao VEĆE prema CELINI u srazmeri 1 : 1,618.. Kroz istoriju, od Egipćana, Vavilonaca i Antičkih Grka, preko renesansnih majstora Da Vinčija i Mikelanđela, Direra i Botičelija smatran je najprijatnijim za oči – najlepšom proporcijom i najskladnijim oblikom. Prepoznat je u prirodi i korišćen još od vremena prvih piramida i vavilonskih kula i označen kao vid savršene prirodne podele simetrije i ravnoteže. Skulpture Fidije, Praksitela, Polikleta, te Mikelanđela, kao i slike renesansnih majstora Da Vinčija, Direra, Botičelija pokazuju nam da je – idealna anatomija ljudskog tela, i kontura i struktura lica u potpunosti podređena Zlatnom preseku (koji vekovima predstavlja KANON idealne lepote lica i tela – poznat i kao- “BOŽANSKA PROPORCIJA” po nazivu dela Luke Pacolia o Zlatnom preseku – napisanog u renesansnoj Italiji.

“”Zlatni presek gospodari u Estetskoj hirurgiji Nano Klinike BRANT zato što gospodari u prirodi.”

Direktor klinike Dr Branko Trklja

Šta je NASHA Hijaluronska kiselina?

NASHA tehnologijom (nano stabilizovani hijaluron) je molekul hijaluronske kiseline stabilizovan i manje od 1% modifikovan u odnosu na molekul hijaluronske kiseline kakav postoji u ljudskom organizmu. Zahvaljujući ovoj visokoj tehnologiji – veštačkim putem dobijena je hijaluronska kiselina 99% identična hijaluronskoj kiselini u telu čoveka – zato je apsolutno biokompatibilna i ne izaziva neželjene reakcije i alergije. Vreme opstanka NASHA Hijaluronske kiseline koju koristimo za ovu intervenciju, a koja je višestruko ukrštena i visoke gustine je od 24. do 36. meseci (što zavisi u koju regiju lica se aplikuje) posle čega se razgrađuje do molekula vode. Zbog visoke gustine, posle aplikacije u kožu i potkožu – može se oblikovati i zadržava taj oblik sve dok je pristutna u tkivima, a najduže do 36 meseci!

Galerija

Korekcija nosa bez operacije 1 Korekcija nosa bez operacije 2
Korekcija nosa bez operacije 4 Korekcija nosa bez operacije 5
Korekcija nosa bez operacije BBB Korekcija nosa bez operacije BBBB
Korekcija nosa bez operacije 15 Korekcija nosa bez operacije 12
Korekcija nosa bez operacije AA Korekcija nosa bez operacije AAA
Korekcija nosa bez operacije B1 Korekcija nosa bez operacije B2
Korekcija nosa bez operacije 16 Korekcija nosa bez operacije 9

Zakažite konsultacije:

069 737 500

060 7333 777

dr.brankotrklja@gmail.com

Nano Klinika BRANT

Kontakt

BRANT 1

Takovska 5. 11000
Beograd,

+381 69 737 500

BRANT 2

Bulevar Oslobođenja 267
Beograd

+381 60 7 333 777

Radno vreme

Pon - Petak
09:00 - 20:00
Subota
10:00 - 15:00

Saveti naših Estetskih hirurga:
Sve što ste želeli da pitate u vezi Estetske hirurgije: